DAGENS ORD: ”eller I beder og får alligevel intet, fordi I beder dårligt, kun for at ødsle det bort i jeres lyster.” Jakob 4:3

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


HKH Prinsesse Mele Siuilikutapu Kalaniuvalu

2015 okt 1

Fint Besøg fra Polynesien.

HKH Prinsesse Mele Siuilikutapu Kalaniuvalu

af Tonga m. team

Baggrund

Sommeren 2014 endte Bodil & Jeg på en kvindekonference (holdt af South Pacific Womens Christian Association) for first ladies af Polynesien. Konferencen var holdt på UMO-Basen på Roratonga, en lille ø 3000km fra nærmeste større land, New Zealand. I Teamet for konferencen var HKH Prinsesse Mele Siuilikutapu Kalaniuvalu og hendes Svigerdatter Lady Maasi Kalaniuvalu. Jeg blev betaget af en sådan autoritet i en så brændende kristen kongelig. Den lattermilde selvuhøjtidelighed som teamet bar, vakte en brand i mig for at kunne præsenterer denne frihed for Danmark, og ikke mindst det danske kongehus, kunne trænge til en berøring af denne frihed.

Pludselig fandt jeg mig midt i at inviterer teamet til Danmark. Nogle gange står man langt hjemmefra og siger det kunne være hyggeligt hvis I kom forbi. Inderst inde vidste jeg godt det var mere seriøst end dette.

De tog imod invitationen og ændrede programmet for næste års planer fra en konference på en lille ø Niue, til det kolde Nord, Danmark.

Der var meget skriveri og skyping frem og tilbage, før Teamet var sat. Det svingede fra 4 til 8 og tilbage igen. Så det endte med at blive Prinsessen, hendes svigerdatter Massi, Georgina Siaosi, lederen af organisationen og Rev Pane Kawhia Præst. Hvordan er det lige man gør når man får kongelige gæster privat. Der er noget med protokoller, blomster og røde løbere, som jeg ikke rigtig er dus med. Heldigvis var stemningen afslappet og lattermild, så vi fik en rigtig god tid.
Prinsessens Historie

HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu er kusine til Hans Majestæt Kong Tupou VI, den 82. Konge af Kongeriget Tonga. Hendes Far HKH Prins Tuipelehake, der er den yngste bror til den afdøde Kong Tupou IV, far til den nuværende Konge. Hendes bedstemor var den nu afdøde Dronning Salote Tupou III.

HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu er enke efter afdøde Lord Kalaniuvalu Fotofili, en adelsmand af riget, og mor til nuværende Lord Kalaniuvalu og hendes afdøde søn, Lord Theophilus Kalaniuvalu. Enken til hendes søn, Lady Maasi Kalaniuvalu støtter og følger sin svigermor.

I 1975 blev HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu som den første kvinde på Tonga valgt ind i Parlamentet som repræsentant for folket. Som sådan var hun i Bonn for at forny traktaten mellem Kongeriget Tonga og Tyskland i 1976.

Baggrunden for Kongeriget af Tonga

Kongeriget af Tonga ligger i Polynesien i det sydlige Stillehav. Riget består af 52 øer fordelt i 3 hovedgrupper, hvor den største ø er Tongatapu der har 3 fjerdedele af den totale befolkning på 110.000.

Tonga er et af verdens længst overlevende monarkier. Det har overlevet omkring 1115 år siden Tu’i i Tonga ‘Aho’eitu. Siden har der været regeret gennem 3 dynastier med 82 konger i rækken.

Det har især været Metodisterne, der gennem England over Australien har haft den største indflydelse på Tonga. De indførte uddannelse, hvilket kan ses i den høje grad af højtuddannede læger og filosoffer i forhold til populationen

I 1875 udviklede King Siaosi Tupou den første riget til et konstitutionelt kristent demokrati. Under disse reformer erklærede Kongen mottoet ”Gud og Tonga er min arv” og satte korset ind i det Tonganske flag.

Hovedsagen til at Tongas kongerige har holdt så godt, er at Fundamentet for befolkningerne på de ødeliggende øer er et meget stærkt familiesammenhold


Hensigten med besøget i Danmark

Som sagt inviterede vi HKH Prinsesse Mele Si’uilikutapu med team til Danmark med Græsted Frikirke som officiel vært, hvor vi ville holde en konference med teamet som talere fredag og lørdag d. 18. og 19. september. Teamet består som før nævnt af 4 kvinder fra the South Pacific Women’s Christian Association bestående af hendes svigerdatter, Lady Maasi Kalaniuvalu, Ps Georgina Siaosi (NZ født Samore) og Rev Pane Kawhia, (NZ Maori og Anglikansk Præst).

Græsted Frikirke har i mange år haft en nød for at skabe meningsfulde forbindelser med de indfødte på Grønland. På konferencen blev mødet med indfødte Grønlændere og medlemmer af Frikirken til en stærk forsonende oplevelse. Prinsessen mødte nogle af de udfordringer der er ved at være Grønlænder under Danmark og blev vidne til en ægte længsel fra begge sider for at begynde en forsoningsrejse. Teamet havde med baggrund i deres erfaring fra forholdet mellem befolkningerne på Stillehavsøerne og New Zealand, mulighed for at give nogle værdifulde input, og har en dyb interesse for at følge den videre udvikling.

HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu foretræde for HKH Prinsesse Mary

Efter at have lært HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu at kende, syntes det mere og mere meningsfyldt at arrangere et besøg på Amalienborg hos HKH Kronprinsesse Mary, Flere og flere interessesammenfald gjorde at jeg skrev til Kongehuset og foreslog et møde. Der skulle noget skriveri frem og tilbage før det i sidste øjeblik kom i stand, så HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu kunne møde HKH Kron Prinsesse Mary. Jeg var spændt og glædede mig til at høre hvad de ville snakke om. Respekten for Kongehuset gjorde selvfølgelig, at Ikke alt de snakkede om ville HKH Prinsesse Mele Siu’ilikutapu ud med. der er sager der hører dette niveau til og ikke bare skal ud. Men der blev talt politik, familierelationer. Der blev bedt og og talt ud fra skriften og der blev grinet. Der var glatte øjne og det blev til næsten en time, hvor der var afsat en halv time. Der var en rigtig god stemning og mødet har helt sikkert gjort indtryk hos alle.

Alme Kristne Friskole fik Royalt besøg

Den sidste dag var der arrangeret Prinsesse besøg på Alme Kristne Friskole, hvor der var stillet op til det helt store Royale besøg, hvor mange små piger var klædt ud som små prinsesser. Der blev flaget og der blev delt blomster ud og Rød løber var der også. Besøget på Alme kom på forsiden af Ugeposten.

Fokuspunkter under et ophold i Danmark.

Udover Konference og kongeligt besøg, var der et tæt program, hvor vi var rundt og holde Naver på udvalgte steder og bede for landet og folket. Teamet havde et ønske om at komme op på nogle af vores bjerge for at bede der. Det har vi selvsagt noget svært ved at gøre, det grinede vi noget af. Vi tog til Nakkehoved fyr og kongebakken Ved Lund i Sverige, som nogle væsentlige steder historisk set.

Vi besøgte helt almindelige hjem, og kørte en tur over broen til Sverige.

Alt i alt er det fantastisk at se hvilke døre der kan blive åbnet, når man går efter Helligåndens indskydelse. Det har været en stor oplevelse og meget trosstyrkende at være med til at se hvordan dørene åbner sig præcist i den rækkefølge der er den allerbedste for forløbet.

Det har været spændende, udfordrende og lærerrigt at have besøg fra Polynesien

Hilsen Hans




Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk