DAGENS ORD: ”For husk, at den, der sår sparsomt, skal også høste sparsomt, og den, der sår rigeligt, skal også høste rigeligt. v7 Men enhver skal give, som han har hjerte til — ikke vrangvilligt eller under pres, for Gud elsker en glad giver.” 2 Korinter 9:6

Den første jul

2006 nov 12

I Det nye Testamente læser vi at "det skete i de dage .... "
Men hvad var det egentligt der skete?
Maria var højgravid. Josef og Maria var på vej til en lille by ved navn Betlehem, et dagsridt fra hovedstaden Jerusalem. Da de kom til byen, var der ikke noget sted hvor de kunne finde nattelogi. De var draget til Betlehem, fordi romerne holdt folketælling for at finde ud af, hvor meget de kunne forvente at hente i skat fra landet. Josef og Maria fik tilbudt at søge ly i en stald. Der var ikke plads i herberget, datidens kro og hotel.

 

 

Det må have været i begyndelsen af foråret. Fåreflokkene var trukket sammen og hyrderne holdt nattevagt. Hyrderne passede på fårene, så de drægtige kunne føde i sikkerhed for ulve og andre vilde dyr og for at forhindre, at nogle af lammene forvildede sig væk og faldt i klipperevner.

I stalden fødte Maria sit barn. Hun pakkede ham ind i et klæde og lagde ham i en krybbe, en foderskål. Et mærkeligt sted at ligge barnet og alligevel ikke. Husk på, at Jesus senere sagde:.. "Jeg er livets brød ... Den som kommer til mig skal aldrig sulte...."

Medens hyrderne holder vagt over hjorden, fik de deres livs overraskelse. En mangfoldighed af engle åbenbarede sig for dem og fortalte budskab, som Jøderne havde ventet på og sukket efter i årevis...

Langt fra Betlehem var der startet en karavane af lærde mennesker. De havde set lyset fra stjernehimlen og måtte have kendt de gamle profetier fra Bibelen. Jøderne havde været ført som fanger til Babylon - det land, vi nu kender som Irak. Derfra drog stjernetyderne nu mod Betlehem, ledt af stjernen som brændte med et klart lys på himlen. Det må have været en stor karavane med rigdomme og væbnet følge, for de skulle ride langt gennem fjendtligt terræn.


De ankom til Herodes palads i Jerusalem i sikker forventning om, at Israels konge måtte komme fra kongehuset. Herodes blev forfærdet. Alene tanken om at en anden skulle tage hans position var utålelig. Han lod sig ikke mærke med noget, men bad de rejsende komme tilbage til ham, hvis og når de fandt det de søgte.

Hvor og hvornår de ankommer til Josef og Maria for at se Jesus, står der ikke noget om i Bibelen. Men Maria og Josef blev forbavsede over et besøg så langvejs fra af lærde og fornemme folk. De fik røgelse, kostbar salve og guld. Det skal senere vise sig, at de får god brug for gaverne. Bibelen fortæller at Maria gemte oplevelsen og budskabet i sit hjerte.


Da gæsterne forlader familien, tager de ikke til Jerusalem for at fortælle hvor barnet er. De rider i stedet hjem. Bibelen fortæller, at de er blevet advaret mod Herodes. Da Herodes opdager, at de rejsende har snydt ham og ikke kom tilbage, beslutter han at udrydde alle drengebørn fra to år og nedefter.

Bibelen fortæller at Josef blev advaret i en drøm og at han og hans familie flygtede til Egypten, bort fra Herodes og hans planer om det forestående blodbad.. Nu viste det sig, at gaverne blev det som familien skulle leve af, til de kunne komme tilbage til Israel igen. De måtte leve som flygtninge i Egypten indtil Herodes døde....


Glædelig jul. Alex Wallin
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk