DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Venskab

7 jun. 2023

Hello darkness, my old friend.

Gode venskaber hænger ikke på træerne. Jeg kunne selv have tænkt mig, at jeg havde været bedre til at bevare venskaber gennem mit liv. Flytninger, skiftende livsvilkår og meget mere kunne være en undskyldning for at droppe relationer, som har været gensidigt berigende. Men det var ikke tilfældet for Art Garfunkel, den ene part i sangduen Simon og Garfunkel. Da han som ung startede på universitetet i Columbia, blev han bedste ven med Sandy Greenberg fra Buffalo. De havde fælles interesser og svor hinanden troskab og opbakning uanset, hvad der måtte møde dem i livet.

Med et slag blev Sandy ramt af blindhed og deraf følgende depression. Han var en lovende studerende, men han afbrød studierne, brændte broerne af bag sig og tog hjem til Buffalo. Men en dag ringede det på døren. Det var Art Garfunkel, som stod derude. Han kunne ikke opgive tanken om bakke sin ven op uanset hvad. Han fik opmuntret Sandy til at genoptage studierne, og gennem lang tid var han bogstaveligt ved sin vens side, når han var ved at falde, og mørket ville gribe ham. I solidaritet med sin blinde kammerat begyndte Art at kalde sig selv for ”darkness”. Når han så kom på besøg, hilste Sandy ham altid med disse ord: ”Hello darkness, my old friend.”

Det blev første linje i Simon og Garfunkels verdenskendte hit. Og det blev symbolet på et venskab, som holder den dag i dag. Sandy har beskrevet det i sine erindringer.

Jeg tror aldrig, det er for sent at lære at blive en god ven, genoptage et gammelt venskab, indgå et nyt. Der er en hemmelighed ved at give af os selv i solidaritet og venskab, sådan som Art Garfunkel gjorde. Selv sagde han om forløbet: ”Jeg begyndte at se, hvem jeg var – én, som giver til en ven.” Og han mærkede, at han fik tilsvarende igen bl.a. økonomisk hjælp, da Sandy Greenberg var kommet på fode igen. Så et godt venskab er en win-win situation.

Min kone og jeg oplevede, at vi over nogle år mistede kontakten med et par gode venner. Men pludselig dukkede de op i vores liv igen, kom ind i vores stue og sludrede med os, som om der bare var gået 5 minutter siden sidst. Relationen var nøjagtig, som den havde været tidligere. Men nogle år var spildt.

I Johs. 15, 12 – 13 står Jesu ord til disciplene: ”…I skal vise hinanden den samme kærlighed, som jeg har vist jer. Ingen har større kærlighed end den, der sætter livet til for at redde sine venner.”

Og det må vi i sandhed sige, at Jesus selv levede op til. Mindre kan også gøre det for os små og skrøbelige mennesker. Men at holde på et venskab og tage et nyt op er én af livets store gaver, som vi ikke skal tage for givet, men kæmpe for. Art Garfunkel, der var villig til at kalde sig for ”darkness” i solidaritet med Sandy, har vist et eksempel. Ordsprogene 27, 17 udtrykker det sådan her:

”Gode venner hjælper hinanden til at være glade og få et meningsfyldt liv. De kan påvirke hinanden i en god retning og får det bedste frem i hinanden.”

 
Ole Bering

Tanker i tiden

Ole Bering, Klumme skribent

Mail: olebering_18@hotmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk