DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Hedonisme – tidens udfordring

11 jun. 2018

Sød vellyst, eller opnåelse af en (kortvarig) lykkefølelse driver os. Sådan ser det ud. Hedonisme er et ord for et af tidens gennemgående træk; hvor lyst- og ulystfølelser er bestemmende for manges adfærd, valg og prioriteringer. Som om lyst og nydelse er det højest opnåelige i livet?

Politikkerne spiller på vores lyst- og ulystfølelser. Reklamerne gør dét. Vores drømme, drømmer også i den retning. Kan vi vælge et arbejdsliv frit fra første hylde, vil vores lystfølelser ofte også spille en væsentlig rolle. Vores ypperste ønsker er tit at kunne ’vælge lige hvad vi har lyst til’. Sådan kan vi blive ved. Det er en uomtvistelig side af menneskelivet, at nydelse, belønning, lyst og begær på den ene side driver os. Tilsvarende er ulyst, ’blod, sved og tåre’ elementer vi ofte søger at undgå, for at få det vi ønsker os, så nemt som muligt.

Paradoksalt nok kan denne drift mod hvad der behager os, drive os derud, hvor vi begynder at frygte, at vi går glip af noget, andre får. Begrebet kaldes FOMO: ’ Fear of missing out’. Altså dét at være styret af lyst i en sådan grad, så man ikke længere ved, hvad man reelt har lyst til. Hvor begæret får én til blindt at ville have endnu mere. Og enden på dét er frustration og frygt for at gå glip af noget. Misundelse er tomhed og jag efter vind, siger skriften.

Mange kulturer kan fortælle historier om væsener, der lokker mennesker i fordærv. Grækerne har sirener. Mod nord har vi elvere og ellefolk. Ve den, der giver efter for deres lokkende dans. Danmarks svar på elvere var ellefolkene. Ellefolkene havde hule rygge, mens kvinderne fortil var utroligt smukke og forføriske. Der er mange sagn om ellekvinder, som har prøvet at forføre menneskene. Ellefolket forsøgte til tider at lokke mennesker til at danse med dem. Indlod et menneske sig på dette, kunne det risikere at blive fortumlet, miste forstanden eller det, der var værre - kort sagt blive ellevild. Betegnelsen "at bjergtage" - dvs. at blive "taget af bjerget" - har også forbindelse til ellefolk, der ofte boede i bjerge. Så intet nyt under solen.

Det er tankevækkende, den beskrivelse de gamle brugte: Ellefolkene havde hule rygge…

Hedonismen mangler også en side. På overfladen syner den attråværdig, men ved nærmere eftersyn er den jag efter vind.

”Alt er tilladt, men ikke alt gavner. Alt er tilladt, men ikke alt bygger op. Søg ikke det, som er til bedste for jer selv, men det, som er til bedste for andre.” Sådan rammer Paulus udfordringen ind. Der findes noget der er større end det der er til bedste for mig, nemlig det der er til bedste for andre. Og hvis vi alle tog denne sandhed til os, ville frustrationerne være færre.

Det vi savner, er et tydeligt budskab om, at nydelse ikke er alt. Kærligheden derimod er størst af alt.

Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. Den gør intet usømmeligt, søger ikke sit eget, hidser sig ikke op, bærer ikke nag. Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt.

Kærligheden udfordrer vores indstillinger. For hvad er vores hjerter fyldt af? Hvem eller hvad har vi lukket ind i vores tilværelse?

Fylder lystbegæret vores sind og tanker, eller er der også plads til Jesus? Det spørgsmål skulle mange flere mennesker stille sig selv; midt i tidens jag.

 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk