DAGENS ORD: ”For alt, hvad der er født af Gud, overvinder verden; og den sejr, som har overvundet verden, er vor tro. v5 Og hvem andre kan overvinde verden end den, som tror, at Jesus er Guds søn?” 1 Johannes 5:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Til at flytte med

12 feb. 2024

Der lå en mand på sofaen, og han ville ikke flytte sig. Han havde et tæppe over sig og lå og hyggede sig med sin ipad. Det kunne selvfølgelig være hyggeligt nok, men problemet var bare, at han altså lå på en sofa, som blev brugt af kursister og frivillige i en samtalecafé på sprogskolen. Som ansvarlig blev jeg opfordret til venligt at bede manden om at flytte sig eller i det mindste sætte sig op, så der kunne sidde et par stykker mere i sofaen. Men manden blev vred og mente, at jeg ville bestemme over ham. Så han blev uanfægtet liggende.

Lidet anede manden nok, at han var som et skoleeksempel taget ud fra en bog om ”mentalisering”. Det er et psykologisk begreb, der kan sammenfattes i én sætning: at kunne se sig selv udefra og andre indefra. Manden på sofaen kunne eller ville ikke se mig, den stakkels dagsansvarlige for sprogcaféen, indefra. Og han ejede tilsyneladende heller ikke evnen til at se sig selv udefra. Som en person, der forstyrrede frivillige i deres projekt.

Jeg skal ikke bryste mig selv af, at jeg er udlært i den ædle disciplin at kunne se mig selv udefra og andre indefra. Det er i virkeligheden en livslang øvelse af almenmenneskelig og psykologisk karakter, noget som, hvis det lykkes for os, sætter os i stand til at bygge bro til vores medmenneske og få et mere realistisk syn på os selv … og hvad vi måske skal arbejde lidt på. Det er ikke et teologisk begreb, men jeg vil alligevel holde det op mod Guds ord som et spejl, hvori vi kan se os selv.

Gud ser os med sine kærlige briller på og accepterer os med vores fejl og mangler. Det skyldes udelukkende nåden i Jesus Kristus. Men han har også sendt sin Helligånd ind i vores hjerter og sind, så der er påbegyndt en forvandling, hvor vi ser realistisk på os selv og får hjælp til at tage fat på de ting, der kunne fungere bedre. Vokse som menneske og som kristen, som Grundtvig måske ville have sagt. Langsomt får vi øjnene op for medmennesket, der dybest set er i samme båd som os. Måske beder vi ovenikøbet denne bøn: lær mig at elske min næste som mig selv.

Hvis det lykkes, bliver verden til et bedre sted. Tænk sig, hvis f.eks. en Putin kunne se sig selv udefra og andre, ukrainerne, indefra. I hans tilfælde skal den ”ansvarlige” nok tage en noget dyb indånding for at sige sandheden til præsidenten med risiko for at blive sendt til Sibirien.

I vores priviligerede og fredelige hverdag i et land som Danmark kan vi dog øve os, når vi går ud ad vores dør for at møde medmennesker, kunne forstå dem, kunne række dem hånden og måske se, hvor vi kunne ændre ting ved os selv for at andre kunne komme til og føle sig accepterede og elskede.

Jeg ville nødigt ende som manden på sofaen, der ligger urokkeligt i vejen og ikke er ”til at flytte med”. Hvor er det skønt at vide, Gud utrætteligt bliver ved med at forvandle os ved en fornyelse af vores sind, så vi bliver til at flytte med.


 
Ole Bering

Tanker i tiden

Ole Bering, Klumme skribent

Mail: olebering_18@hotmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk