DAGENS ORD: ”Jeg siger jer også: Alt, hvad to af jer her på jorden bliver enige om at bede om, det skal de få af min himmelske fader. v20 For hvor to eller tre er forsamlet i mit navn, dér er jeg midt iblandt dem.” Mattæus 18:19

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Pelle Haleløs i Amerika

20 mar. 2023

Bøger kan sætte sig spor i ens liv på mange måder. For mit vedkommende vil jeg nævne tre bøger, som har haft betydning for mig. Den første er ”Alt det lys, vi ikke ser”. Da jeg var gået på efterløn, havde jeg hørt om alle de ligesindede, som slugte den ene bog efter den anden simpelthen, fordi de nu havde tid til at sidde i en krog med en kop kaffe og bare give sig tid til at læse. Helt sådan gik det ikke for mig, men nævnte bog læste jeg dog som den første på efterløn. Måske derfor gjorde den et stort indtryk på mig. Den er skrevet med stor indlevelse og sproglig veloplagthed. Ikke mindst beskrivelsen af, hvordan en blind kan opleve verden og sanse på mange andre måder end lige netop med synet.

Jeg tænker også tilbage på en anden bog, der rørte mig personligt. Det var ”Men jeg så ham dø” af Lloyd C. Douglas. Det var omkring konfirmationsalderen, hvor jeg var påvirket af den bibelske undervisning, men ikke kunne begribe det der med Jesus. I romanen fremstilles Marcellus, der omkring Jesu korsfæstelse kom i besiddelse af Jesu kappe. Kappen eller måske ham, der havde båret den, skabte et livsforvandlende aftryk i Marcellus. Jeg slugte bogen, og hvis nogen på det tidspunkt havde fortalt mig, at denne Jesus, der dybest set var hovedperson i romanen, var levende nu i dag og kunne komme ind i mit hjerte og liv, ja, så ville jeg være parat og modtagelig. Det skete desværre ikke på det tidspunkt, men bogen satte sig spor.

Den sidste bog, som er på listen over mine yndlingsbøger er ”Pelle Haleløs i Amerika”. Jeg var ni år og indlagt med gigtfeber på sygehuset. Det var egentlig et strengt forløb, men der var gode voksne omkring mig. En dag fik jeg bragt en lille pakke ind til sengen. Afsenderen viste sig at være fru Graversen. Åh, nej, har jeg nok tænkt. Skal jeg nu til at øve den lille tabel? Fru Graversen var nemlig min skrappe regnelærerinde, som jeg var bange for. Dels på grund af hendes ”gammeldags autoritet”, og dels på grund af mine manglende evner udi tallenes mystiske univers. Men da jeg fik åbnet pakken, lå der en fin børnebog: ”Pelle Haleløs i Amerika”. Jeg mener også, at nogle af de voksne læste et brev fra fru Graversen, hvor hun ønskede mig god bedring. Tænk sig, at den håbløse regneelev blev anerkendt og fik opmærksomhed.
Bogen var med til at ændre mit syn på lærerinden, men gjorde muligvis ingen mirakler i forhold til mit lave selvværd i faget regning. Og den dag i dag kan jeg faktisk ikke huske, hvad Pelle Haleløs skulle i Amerika. Først langt senere fik jeg i øvrigt nys om, at fru Graversen var en kristen og vist egentlig et godt menneske. Uanset hvad viste ”Pelle Haleløs i Amerika” hende fra en anden side end den, jeg ellers kendte. Mere skal der åbenbart ikke til!



 
Ole Bering

Tanker i tiden

Ole Bering, Klumme skribent

Mail: olebering_18@hotmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk