DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Gud i øjenhøjde

18 maj. 2018

Den mest nærværende højtid fejres i disse dage: Pinsen. Nærværende, forstået som Gudsrige midt i vores hverdag. Gud inden i den der tror. Gud i øjenhøjde med dig og mig. Bibelord levendegjort og forstået.
Pinsens fortælling er i modsætning til julens og påskens beretninger svær at få hold på, for hvad var det egentlig der skete? Noget med tunger af ild og tale på mange sprog, larm, volapyk og overdrivelse?
Lukas skriver sådan her i begyndelsen af Apostlenes Gerninger kapitel 2:
Med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød, og den fyldte hele huset, hvor de sad. Og tunger som af ild viste sig for dem, fordelte sig og satte sig på hver enkelt af dem. Da blev de alle fyldt af Helligånden, og de begyndte at tale på andre tungemål, alt efter hvad Ånden indgav dem at sige.
I Jerusalem boede der fromme jøder fra alle folkeslag under himlen. Da nu denne lyd hørtes, stimlede folk sammen, og de blev forvirret, fordi hver enkelt hørte dem tale på sit eget modersmål. De var ude af sig selv af forundring og spurgte: »Hør, er de ikke galilæere, alle de, der taler? Hvordan kan vi så hver især høre det på vort eget modersmål? Vi parthere, medere og elamitter, vi der bor i Mesopotamien, Judæa og Kappadokien, Pontus og provinsen Asien, Frygien og Pamfylien, Egypten og Kyrene i Libyen, vi tilflyttede romere, jøder og proselytter, kretere og arabere – vi hører dem tale om Guds storværker på vore egne tungemål.« Alle var ude af sig selv, og i deres vildrede spurgte de hinanden: »Hvad skal det betyde?« Men andre spottede og sagde: »De har drukket sig fulde i sød vin.«

Gode oplevelser er noget særligt og tit vanskelige at sætte ord på. For de første kristne var opstandelsen påskemorgen og oplevelsen pinsedag skelsættende og livsforvandlende; ja, to positive game changer. For dem der ikke ville forholde sig til, at Gud er konkret handlende, blev det skete nedgjort. Men alle dem der tog imod den himmelske berøring, de oplevede Gud som nærværende. Ikke langt væk, men tilgængelig på den enkeltes eget sprog. Gud er Ikke et fremmed element, men inkluderende. Det var Han dengang på pinsedagen, og det er Han stadigvæk, når vi forholder os til Jesus Kristus i konkret form. Lader Hans ord tale til os ind i hverdagens sammenhæng.
Når vi tager Gud på ordet, sker der undere og vi forvandles til det bedre.

Bliver stille, midt i larmen, så vi hører Helligåndens røst. Helligåndens røst, der gør os nærværende, sammen med dem vi lever og virker med. Vi tilgives og vi tilgiver, det er vi kaldet til. Guds rige er ikke langt væk, dét er midt iblandt os. Dette Guds rige der først giver mening, når du og jeg kan være i øjenhøjde med Gud. Og det gør Helligånden; får os i øjenhøjde med livets Gud. Så du vover at tro med håb, mod håb; fordi Gudsrige lever i dig.
Gud er ingen overdrivelse og Helligånden er ikke volapyk.

Glædelig pinse 2018!


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk