DAGENS ORD: ”Herren er nær ved dem, hvis hjerte er knust, han frelser dem, hvis ånd er sønderbrudt.” Salme 34:19

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]


forfulgte yazidikvinder

2023 jan 5

Malerier af forfulgte yazidikvinder udstilles i Farum Kulturhus
Lørdag den 14. januar åbner en udstilling i Farum Kulturhus med malerier udført af traumatiserede kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal yazidierne.

En kvinde er hængt op og bundet af et reb. En anden kvinde søger at komme fri af kæder fra en sky på himlen. Endnu en kvinde med en bestemt mine siger STOP!

Det er blot nogle af de hjerteskærende motiver i en udstilling af billeder, som er tegnet og malet af yazidikvinder fra Irak.

Billederne udstilles i Farum Kulturhus, Stavnsholtvej 3 i Farum, fra lørdag den 14. januar. Borgmester Ole Bondo Christensen åbner udstillingen kl. 12.15. Forinden har han holdt en nytårstale kl. 11.30.

Traumer efter fangenskab og tortur
De forfulgte yazidikvinder modtager traumebehandling gennem den danske nødhjælps- og udviklingsorganisation Mission Øst. Kunstterapien suppleres med gruppesamtaler og psykologhjælp.

Ved at male og tegne får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Herhjemme har yazidikvindernes hjerteskærende malerier gjort stort indtryk på psykologer og terapeuter:

Udstiller angst og smerte
- Kvinderne er afkræftede, udmattede, magtesløse. Præcis som jeg oplever det hos mine klienter, udtaler Naderah Parwani, der er psykolog med egen praksis og ekspert i traumebehandling af flygtninge med PTSD.

Kis Henriksen er kunstterapeut og forfatter til en række bøger om bl.a. terapi for overlevende efter borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne. Hun siger om yazidikvindernes malerier:

- Når kunstneriske medier anvendes som det sprog, der kan erstatte talen, folder oplevelserne sig ud, og den enkelte bliver både set og hørt.

”Kunsten at male sig ud af et hjørne”
Karsten Auerbach er selv billedkunstner og har netop afsluttet et etårigt forløb for unge indlagte på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital:

- Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned, siger han om malerierne.

Udstillingen på Farum Kulturhus vises frem til den 5. marts.

Hvem er yazidierne?

  • Yazidierne er et kurdisk mindretal bosiddende i de bjergrige egne af Nordirak samt i Georgien, Armenien og Syrien. En del er emigreret til Europa.

  • Yazidiernes religion er monoteistisk og menes at være over 4000 år gammel. Gruppen betegnes også ezidi og yezidi.

Læs mere om udstillingen her: BREAKING THE SILENCE | Farum Kulturhus

Læs mere om Mission Østs hjælp til yazidierne her: https://missioneast.org/countries/irak
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk