DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Spor

18 jan. 2022

Da jeg for nylig vadede rundt i cirka 2 centimeter nyfalden sne, kunne jeg se, hvor forskellige spor, vi mennesker kan sætte os. Mine størrelse 45 med vandreskoenes tydelige mønster var ikke sådan at overse, og de som havde været oppe før mig, havde måske gået i et par mindre sko (men ikke for små), hvor der stod Ecco på sålen. Vi sætter os spor, hvor vi går, og i den måde, vi lever livet på og tackler såvel nemme som vanskelige strækninger af vores rute. Min kat leverede et tankevækkende eksempel på, at spor kan blive stående. Jeg havde fyldt noget cement i en rende, og jeg var ret stolt af resultatet. Men næste dag så jeg et stivnet ”visitkort”: en række kattepoter, som var blevet foreviget i den friske cement! Sporene står der endnu efter flere år.
Tænk sig, hvis jeg som person, satte mig forkerte, ufølsomme spor i et medmenneske i ord eller handling, og dette spor blev stående i et følsomt sind som kattepoter i nylagt cement! Når jeg sidder og funderer lidt over tilværelsen, popper der personer op, som har sat sig gode spor i mit sind og dermed i mit liv. Da mine forældre midt i gymnasiet gik fra hinanden, blev jeg med dags varsel tilbudt at få et værelse hos en klassekammerat. Hans forældre behandlede mig som en søn af huset, selv hvor sådan en teenagedreng havde diverse unoder og problemer. Det var en god tid, som jeg er taknemmelig over. En anden person, som lever i mit sind, er min reservebedstemor. Hun forblev ugift hele sit liv, men havde en vidunderlig børnetække. Først over for mine søskende og jeg, siden hen over for mine egne børn. Nanna, som hun hed, var en kvinde af få ord, men med et hjerte af guld, altid parat til at hjælpe med råd og dåd og en skilling i en kneben situation. Så var der også den præst, der stædigt fastholdt, at han ville føre en ung, identitetsforvirret mand med hang til for meget alkohol til tro på Kristus.
Jeg ved ikke, om det var hans bønner eller hans overtalelsesevner, der til sidst tvang mig på knæ, og ledte mig til at bede en bøn til Kristus på må og få. Da jeg siden cyklede ind mod byen, var det blevet stjerneklart, og jeg sang spontant ”Altid frejdig, når du går”. Jeg kunne blive ved at nævne personer, hverdagsmennesker måske uden de store armbevægelser, men som har sat sig spor hos mig. For slet ikke at nævne mine døtre og min kone.

Og nu må jeg jo til det: Hvordan kan jeg sætte mig gode spor hos mine medmennesker? Som pensioneret lærer ved jeg, at hundredvis af børn har spejlet sig i mig som rollemodel. Jeg synes selv, at jeg blev bedre og bedre med årene, men har ikke altid sat mig de spor, jeg burde, eller fulgt op på en sårbar elev. Det har glædet mig usigeligt med de par henvendelser, jeg har fået af tidligere elever, som har takket for, hvad jeg betød for dem. Det kan opveje meget af det, der ikke lykkedes. Jeg er nået til den konklusion, at Gud må hjælpe mig til at være til gavn, der hvor jeg er og færdes. At han må lede mig ved sin gode Helligånd, ved sin kærlighed, til at mine størrelse 45 ikke bliver sat på en forkert måde i nylagt cement, men at vandreskoene følger et medmenneske på vej. På en god måde.

En aften fik jeg lov til at holde en lille andagt på Gadecaféen i Aarhus. Jeg valgte at fortælle de mennesker, der nok ikke altid havde følt sig elsket og accepteret, om Jesu Kristi Jantelov, der bl.a. siger: Du er elsket og værdifuld, en perle i min hånd. Flere uger efter fortalte en mand, at den lille seddel med de ti livsbekræftende sætninger hang på hans køleskab. Det gjorde mig glad. Ord er ikke ligegyldige.

Vores store forbillede er Jesus Kristus. Han satte sig det dybeste aftryk i menneskehedens historie, da han bar vores synder på korset. Og han leder os hver dag, så vi kan tilgive os selv, hvis vi har sat et forkert spor i blød cement, og han giver os ny styrke og nyt mod. Ja, han leder os ”ad rette veje for sit navns skyld”.


 
Ole Bering

Tanker i tiden

Ole Bering, Klumme skribent

Mail: olebering_18@hotmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk