DAGENS ORD: ”For alt, hvad der er født af Gud, overvinder verden; og den sejr, som har overvundet verden, er vor tro. v5 Og hvem andre kan overvinde verden end den, som tror, at Jesus er Guds søn?” 1 Johannes 5:4

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Læs højt

12 apr. 2019

Det er så hyggeligt. For både børn og voksne. Når der læses højt, får ordene ekstra tyngde. Stemmen bliver en åbning til en større verden, til eftertanke og en levende fantasi. Ørerne vækker til en større billedeverden, end den der tit gives os gennem øjnene.

Højtlæsning for børn ruster børn til at lære at læse, når de begynder i skole, viser en ny undersøgelse. Og der er mange andre fordele ved højtlæsningen, siger en forsker i børnelitteratur. I mange børnefamilier slutter dagen, efter børnene er kommet i nattøjet og har fået børstet tænder, med, at en forælder læser godnathistorie. Ikke alene kan det være en rolig og nærværende afslutning på dagen i en hektisk hverdag, men det styrker også børnenes sprogforståelse, interesse for bøger og hjælper dem godt på vej med at lære at læse.

En ny undersøgelse fra Ohio State University i USA viser nemlig, at femårige børn, der har fået læst én bog højt om dagen af deres forældre, i gennemsnit har hørt 290.000 flere ord end de jævnaldrende børn, som ikke har fået læst højt derhjemme. At have hørt ordene giver børnene gode forudsætninger for at lære at læse og dermed et forspring, når de begynder i skole.

Ifølge Lene Storgaard Brok, der er leder af Nationalt Videncenter for Læsning, er det ganske rigtigt en af de mange fordele ved at have fået læst højt som barn. ”Højtlæsning er godt for børnene, fordi de møder en verden, de ikke selv kender. De lærer en hel masse, som de ikke kender til fra deres eget liv. De får udvidet deres horisont, men de får også kendskab til ordene og sproget. Når de kommer i skole, er det en stor udfordring at skulle lære alfabetet at kende og at læse, og det er klart, at det hjælper dem at have hørt ordene før. De kan genkende ord, hvis de har hørt dem før, og de ved, hvordan det skal siges. Det styrker også deres selvtillid, og de oplever, at de kan læse.”

Og for alle os andre – unge som ældre – er højtlæsning også en fornøjelse. Ordene i rummet, stemmens farve og klang, den intense oplevelse af ord og tanker der smyger sig om os og møder vores egne tankers rum. Refleksionen, det, der kilder og stritter; får os til at følge med eller protestere, ja alt dette får endnu mere plads og kommer til rette, når teksterne læses højt, frem for, at de læses indenad.

Så lad os komme i gang (igen?) – lad os vove at lade vores stemme stå nøgne i vores samvær med hinanden. Lad os vove at læse højt for hinanden – hver med vores sprødhed og farve, med hver vores baggrund og tone. Måske det kræver lidt overvindelse, men hvor er det berigende, når det sker!

God læselyst!

Denne tanke er inspireret af Rasmus Fahrendorff og Vibe Lønstrup artikel den 12. april då. i Kristeligt Dagblad



 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk