DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Hvor er skatten?

20 okt. 2018

Udbyttesvindel formodes at have kostet den danske stat 12,7 milliarder kroner. Uretmæssige tilbagebetalinger af skattekroner, i det der ser ud til at være smarte amoralske bankfolks kyniske bedrageri, får milliarder til at fosse ud af statskassen. Et bedrageri der kun kunne ske fordi vores stat har et mangelfuldt kontrolapparat, og fordi der politisk blev prioriteret som der gjorde, op igennem 00’erne. Og det danske tab er bare en del af en større fortælling.

Ifølge myndigheder og eksperter har den samlede svindel i fem europæiske lande kostet deres statskasser mindst 410 milliarder kroner. Mindst! Læg dertil al den anden form for svindel, som vi kun aner konturerne af. Pressen har dygtigt afdækket bedraget – eller dele af det – de seneste dage, og et spørgsmål der trænger sig på er; hvorfor er det pressen og ikke myndighederne, der opdager grådighedens løgne og bedrag?

Grådighed! Tidens svøbe; de færreste vil italesætte i disse år, men som igen og igen viser sig i vores omgang med hinanden! Om det er Danske Banks hvidvaskskandale, Nordeas skattely tænkning – viseversa – eller den uretmæssige tilbagebetaling af skat, der aldrig reelt var blevet betalt, ja, så afspejler alle disse afsløringer den grundlæggende fejl i vores værdisæt.

Vi tjener mammon fremfor Gud – pengene i stedet for livet – vil griskhed før kærlighed.

Er det ikke tidens altoverskyggende problem, at vi prioriterer forkert? Pengene først, dernæst livet; i den rækkefølge? Pengene retfærdiggør alt, blot bedraget ikke opdages. Naturligvis siger vi det ikke med ord, men handlingerne viser dét.

Vi lovpriser succes, alle dem, der evner at skabe et udbytte udover den naturlige vækst på ca. et par procent pr. år, ja, de er fantastiske. En af dem er den australske investeringsbank Macquarie, der for kort tid siden, sammen med de danske pensionskasser ATP, PKA og PFA købte TDC. Den australske investeringsbank forvalter milliardinvesteringer i kritisk infrastruktur som for eksempel veje, broer, gas, vindmøller og telekommunikation i 25 lande verden over. Men Macquarie har også deltaget aktivt i det netværk af internationale finansfolk, der har begået spekulation og formodet bedrageri mod europæiske statskasser. Ingen har dog seriøst stillet spørgsmålstegn til, hvordan en bank der for få årtier siden var en lilleput bank med ganske få ansatte, i dag kan optræde som stor investor i hele verden. Nej, for succes i penge sager er åbenbart en værdi i sig selv, før en gruppe journalister kradser lidt i overfladen og åbner op for en dynge af råddenskab.

Nu er den australske bank kun én blandt mange, der har sat profit over redelighed. Vi glemmer kun, at det er os selv, der har udstyret politikkerne med mandatet til at deregulere, sætte skatterne ned og slippe grådigheden løs. I vores naive fokus på netto månedslønnen og pensionsopsparingerne, slipper Goldman Sachs og alle de andre, af sted med det mest utrolige. For hvem kan sige sig fri for at tænke, at hvis der bliver mere til mig, så er det vel ikke så dårligt endda?

Insideren der i øjeblikket medvirker til politiets arbejde i Tyskland, forklarer sin rolle i netværket bag det omfattende kup mod de europæiske stater med følgende forklaring:

- Grådighed æder hjernen. Det er det nærmeste, jeg kan komme en forklaring. Man har opnået en vis status og tænker: Nu har jeg nået målet. Det lykkedes for mig. Men så møder man en, der ikke har en men to Porscher. Senere møder man en anden, som ikke har en men to villaer på Mallorca, og sådan fortsætter det, siger Insideren.

Som borger har jeg et ønske om, at finansfolk og politikkere alvorligt gør op med den kultur og lovgivning, der har gjort det muligt, at ’nogen’ i den grad har fået frit spil, og bedraget så lette vilkår. Som kristen må jeg tage Jesu ord til mig hvor han siger: ”hvor din skat er, dér vil også dit hjerte være. Og ordene om at øjet er legemets lys. Er mit øje klart, er hele mit legeme lyst; men er mit øje mat, ja, så er hele dit legeme mørkt.” For også jeg kan fristes af materialisme og hurtige fix. Der findes bare ikke ’en gratis omgang’ noget sted!

Spørgsmålet vi alle bør stille os selv er: Hvad fanger min opmærksomhed og hvor er min virkelige ’skat’ i livet??

Hvilke værdier skal være bærende i vores samfund? Griskheden eller kærligheden. Lovløshed eller retfærdighed?

Hvem vil vi tjene? Gud eller Mammon?


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk