DAGENS ORD: ”I ham har vi forløsning ved hans blod, tilgivelse for vore synder ved Guds rige nåde.” Efeserne 1:7

[ Forrige ] [ Tidligere artikler ] [ Næste ]

Venskaber

6 jan. 2016

”Drop nytårsfortsæt med slankemad og mere motion – husk i stedet venskaberne!” Overlæge og sundhedsforsker Bente Klarlund fortæller på DR’s Aftenshowet om vigtigheden af at have stærke sociale relationer. Gennem årets første uge har redaktionen på Aftenshowet sat fokus på temaet: Venskaber. Ugen igennem har programmet forskellige kendte danskere i studiet, hvor alle taler om vigtigheden af at holde fast i vennerne.

”Hvis man kigger på den videnskabelige litteratur, så viser det sig, at det at have stærke sociale relationer i sig selv gør, hvis man tager højde for at man er sund og rask, at man bliver mindre syg,” lyder det fra Bente Klarlund.

Ifølge Bente Klarlund er det særligt tydeligt i forbindelse med livtidssygdomme: ”Det er helt klart i forhold til livstilssygdomme. Her ved vi, at der er en positiv effekt. Hvis man har venner, så er der større sandsynlighed for, at man tænker mere over, hvad man spiser, går en tur med en god ven eller partner, dyrker sport og så videre. Og så er der også nogen til at bemærke, hvis du drikker for meget, spiser forkert, eller har hostet for meget. De symptomerne vil måske ikke blive bemærket, hvis du lever alene.”

En undersøgelse viser, at personer med stærke sociale relationer har 50 procent større sandsynlighed for at overleve, sammenlignet med folk der har dårlige eller utilstrækkelige relationer. (Undersøgelsen samlede 150 studier med mere end 300.000 personer, der i gennemsnit blev fulgt i 7 ½ år).

I salme 133, en valfartssang, af David står der:

”Hvor er det godt og herligt, når brødre sidder sammen!
Det er som den gode olie på hovedet, der flyder ned over skægget,
over Arons skæg, ned over kjortlens halsåbning.
Det er som Hermons dug, der falder på Zions bjerge.
For dér giver Herren velsignelsen, livet i al evighed.”

Tætte relationer velsigner Gud. Olien, der flyder ned over skægget, over Arons skæg symbolisere Guds nærvær. At Aron, ypperstepræsten nævnes, viser os, at i det ligeværdige varme venskab står Guds helligdom åben.

Gud har skabt os til at leve i fællesskaber, hvor vi alle er lige over for ham. Erkendelsen af de lige vilkår over for Gud giver ydmyghed i mødet med næsten. Vi har intet grundlag for at fordømme nogen, eller se ned på nogen. Alle har vi brug for at være elsket for den vi er. Alle er vi afhængige af Guds nåde.

Vi er skabt forskellige og har forskellige evner og muligheder. Det er en rigdom. I venskabet findes velsignelsen. ”Hermons dug der falder på Zions bjerge.” Dug er livgivende. Venskaber er livgivende.

Fællesskaber er en gave til os, og en opgave!

Lad os tage godt vare på dén i 2016.

Godt nytår!


 
Henrik Frimand-Meier

Tanker i tiden

Henrik Frimand-Meier,
Netkirken

Mail: henrik.frimand.meier@gmail.com

 

Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk