DAGENS ORD: ”Tak Herren, for han er god, hans trofasthed varer til evig tid.” 1. Krønike 16:34

Ruth Cilwik Andersen

Ruth Cilwik Andersen, Præst
Frikirken Salem

Mail: rca@mail.dk

Hvad kærlighed er i stand til.

1 jun. 2019

Én af folkekirkens prædikentekster var denne søndag taget fra Johannes 15.26 - 27 Her står skrevet:
Når jeg sender Vejlederen til jer – sandhedens Ånd, der kommer fra Faderen – så vil han tale til mennesker om mig. Men også I skal fortælle om mig, for I har været med mig fra begyndelsen.

Jesus var ved at forberede sine efterfølgere på endnu en større åndelig begivenhed:
I stedet for fysisk at følge med i Jesu liv og ord skulle de nu modtage en Ånd, sandhedens Ånd, en
Vejleder og i en anden bibeloversættelse kaldes den, en Talsmand.
Jesus introducerer fremtiden som et nyt afsnit og en ny dimension for et Åndsfyldt liv.

Hvad gør denne Ånd?
”Han vil tale til mennesker om mig” siger Jesus i denne korte præsentation.
Mange tanker går hver dag igennem vores hoveder og hvordan ved vi, hvad der kommer fra Guds Ånd?
Det kunne være indskydelser, idéer og overvejelser der leder os til et liv som Jesus levede som forbillede. Tanker der minder os om, hvad sandt, ret og rigtigt er, som der står i Paulus’ brev til Filipperne 4.8:
”I øvrigt, brødre, alt, hvad der er sandt, hvad der er ædelt, hvad der er ret, hvad der er rent, hvad der er værd at elske, hvad der er værd at tale godt om, kort sagt: det gode og det rosværdige, det skal I lægge jer på sinde”
Her har Paulus en ’tankevækkende’ pointe: jeg er medansvarlig for, hvad der skal fylde mit sind og dermed, hvordan disse tanker får plads! Jeg skal aktivt påvirke mit sind i en positiv retning og hvordan kan det lykkes for mig?

Hvad kan jeg gør?
Forleden havde vi konfirmation. I forberedelserne spurgte jeg konfirmanderne om de havde et ønske til temaet for selve gudstjenesten. Det prompte svar var: kærlighed! Hvordan kommer I frem til det? Jamen handler det hele hos Gud ikke om kærlighed? Det var nogle kloge unge, jeg var sammen med og vi fik en dejlig formiddag i kærlighedens tegn! Efter gudstjenesten kom en person hen til mig og sagde:
Når Guds budskab er kærlighed, hvorfor bliver der ikke talt mere om det?
Også et godt spørgsmål. Bibelen er jo fyldt med både udsagn og historier der beskriver denne kærlighed som er opsøgende og venter på genklang i menneskers hjerter.
Jeg kan åbne mig for denne kærlighed!

Hvad er kærlighed i stand til?
Guds kærlighed vækker til live, genopretter orden og mening med livet og kan bringe os tilbage til os selv og at være helstøbt. Kærlighed har den slags kraft, der kan forandre håbløse, fastlåste situationer og hjerter. Guds budskab er: alt, hvad der opretholder denne verden, alt, der fylder mig, udgår fra mig og der udgør det guddommelige - alt hvad jeg ønsker at åbenbare for denne verden er min kærlighed! JEG er kærlighed.
- I Danmark har mennesker i flere år arbejdet med en forening der hedder ELSK DANMARK. Det hele startede i Aalborg, hvor unge mennesker tog initiativ til at hjælpe borgere med alt fra at lue ukrudt til at handle eller male en væg eller passe børn. Der arbejdes med tre begreber: venlighed, hjælpsomhed, gæstfrihed og kaldes ELSK AALBORG. Det har været en så stor succes at det nu har spredt sig til Elsk Thisted, Elsk Holstebro, Elsk Odense, Elsk Kvæglund, Elsk Bramming, Elsk Vejle, Elsk Aarhus, Elsk Odder, Elsk Brønderslev, Elsk Mors, Elsk Thorsø, Elsk Roskilde, Elsk Herlev, Elsk Vestbyen! Hvorfor? Det enkle svar er: fordi Jesus ville have gjort det og hans Ånd lever i det og kan findes i den slags praktisk kærlighed.

Da jeg for snart 37 år siden startede på teologiuddannelsen havde jeg et oprigtigt ønske om at lære Gud mere at kende. I selve situationen kunne jeg ikke se det så klart, men i dag står sammenhængen meget skarpt for mig:
Efter jeg havde nøje læst evangelierne og især Johannes evangeliet bad jeg en bøn, som bragte både forundring og fortvivlelse med sig – jeg bad:
Jesus Kristus, lær mig at elske mennesker som du gjorde!
Den bøn må have faldet i god jord hos ham for omgående skulle jeg arbejde sammen med mennesker, der var så anderledes end jeg, at jeg var ved at gå ud af min gode skin. Eller jeg skulle dele værelset med uforstående, kritiske, snæversynede piger – i min optik! Jeg oplevede at det er det mest vanskelige at praktisere: at elske mennesker, som den de er. Jeg bad allerede den gang om at mit hjerte må blive større og at jeg får øje på dét, Jesus ville have set. Og her skete der efterhånden en forandring. Mine egne tolkninger og dermed egne bedømmelser og vurderinger gennemgik en Guds-scanning. Jeg kan kun sige, at den slags indre transformation ikke sker af sig selv, det er hårdt arbejde, men sikke en glæde og sikke mange venskaber kommer ud af det.
Og så kom jeg til at møde dem, der ikke ville lad sig elske, der har hærdet deres hjerte mod kærlighed, der står i håbløse situationer, der ser ud til at udnytte mig eller kræver for meget af mig. Her kommer tankerne: det bliver for kompliceret, for svært. Selvom jeg ved, her vil kærlighed være svaret, er det her for komplekst. Det er ikke kompliceret eller komplekst – det er hårdt for mit ego! Så enkelt kan det siges!

Sammenhæng
Skriftstedet om, at Sandhedens Ånd, Vejlederen, vil blive sendt til os, er det sande håb! Et håb om at vi som mennesker kan leve i Guds kærlighed. Der er den største kraft, der med ord og modige handlinger er i stand til at forandre ens eget hjerte og samfundet omkring mig.
Kender du til den kærlighed?

Med kærlig hilsen
Ruth Cilwik Andersen