DAGENS ORD: ”Det, kødet vil, er død, og det, Ånden vil, er liv og fred.” Romerne 8:6

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Peter Götz

Netpræst

Peter Götz, Forkynder
Netkirken

Mail: peter@goetz.dk

 

I lys af en katastrofe

1 jan. 2005

Det er i løbet af nogle få juledage gået op for os, hvor hurtigt ting kan ændre sig. Den 11. september og mange andre ulykkesdage de seneste år kan til sammen slet ikke svinge sig op på det antal af mistede menneskeliv, som julens flodbølge i Asien.

Uanset om vi bryder os om det eller ej, er det sådanne hændelser, der får os til at spørge efter vore værdier. Hvad er det nu egentlig, der tæller? Hvad er vigtigt og hvad er dybest set uvigtigt?

Det ene øjeblik kan vi være optaget af, om nu solen skinner så meget at vi bliver brune og lækre – det næste øjeblik kæmper vi måske for vort liv.
Det ene øjeblik spøger en mor: Hvor er nu min solcreme?
Det næste øjeblik er hendes spørgsmål: Hvor er mit barn?
Det ene øjeblik kan ægtefællens dumme vaner give anledning til skænderier – ti sekunder senere er den borte, som man har elsket allermest i årevis.

Stående overfor et nyt år mens den ubeskrivelige tragedies billeder endnu sidder på nethinden, er det godt og klogt at spørge sig selv:
Hvad er mine værdier? Hvad er det jeg bruger min tid og min energi på? Hvad er det for en fremtid, jeg vil være med til at forme – for mig selv – og for andre?

Den næste overvejelse er naturligvis: Hvem skal give mig mine værdier? Hvor langt skal jeg lade mig præge af et mere og mere overfladisk og udvendigt samfund? Og hvor dybt skal jeg grave i min historie og i min kultur for at fastholde det, der vigtigt?
Hvem skal hjælpe mig til at forstå, hvad der er mine virkelige værdier?

Der er mange bud på de spørgsmål. Men ved nærmere eftertanke, er det – ulige alt andet – svært at komme uden om den person, hvis ord, tanker, handlinger og livsstil er blevet et forbillede for generation efter generation. Tømrerens søn fra Nazareth. Hvem vil og hvem kan bortdiskutere hans enorme livsvisdom?

Det er muligt, der er meget ved kirken, som et moderne menneske ikke forstår. Måske også ved kirkens dogmer. Men værdisætningen, som evangeliet giver os, er unik. Livsindsigten og kærligheden, som Jesus formidler er uden sidestykke. Og når først man har vænnet sig til denne Jesus og hans måde at anskue tingene på, bliver man faktisk aldrig rigtig færdig med ham. Prøv selv. Har du lyst at spørge om noget så send en mail.Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk