DAGENS ORD: ”Det, kødet vil, er død, og det, Ånden vil, er liv og fred.” Romerne 8:6

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Ole Bækgaard

Netpræst

Ole Bækgaard, Netpræst

Mail: olebaekgaard@email.dk

 

Godt middel mod rynker

16 jan. 2009

På en måde blev jeg fascineret af dette bekymrede ansigt. Rynkerne lå tæt i panden, og der var et forjaget udtryk i de rastløse øjne. Sikkert en ganske almindelig mand i en moden alder, ikke noget udsædvanligt. Et helt almindeligt liv, med job, kone og børn, lille hus i udkanten af byen, og en masse at se til både hjemme og på jobbet.
Jeg prøvede at få hold på fantasien, men tankerne fortsatte: Hvorfor disse bekymrede rynker i ansigtet? Hvorfor så han ud som en, der mest af alt havde lyst til at flygte fra det hele?
Jeg spurgte naturligvis ikke, jeg kendte ham jo ikke. Desuden hastede han hurtigt videre i sin egen bekymrede verden.

Er der ligheder
Jeg kom til at tænke på, hvor mange mennesker, der egentlig ligner denne mand, plaget af bekymringer og stress i en sådan grad, at man ligefrem kan se det på deres ansigter.
Det mærkelige er, at det der bekymrer mennesker, meget ofte er noget der for længst er passeret, noget der er gået galt, noget dumt man har gjort, en forkert beslutning, et nederlag, en sorg eller lignende, altså ting der er sket, og som man ikke kan gøre noget ved, lige meget hvor meget man bekymrer sig.
Jeg må vel hellere indrømme, at det ikke bare er noget jeg gætter mig til. Faktisk har jeg erfaret, personligt såvel på baggrund af mange samtaler med forskellige mennesker, at der bruges oceaner af tid og energi, på ting der er sket, og som derfor ikke kan ændres.

Energispild
Jeg kom til at tænke på det sted i bibelen, hvor Jesus siger noget om, at man selv om man bekymrer sig ikke kan forlænge sit liv med én dag. Tankevækkende! (Læs Matthæus 6.25-34).
Det er egentlig underligt, at vi mennesker i denne teknologiens tidsalder, hvor vi kan så utroligt meget, alligevel har så svært ved at forstå, at fortiden ikke kan ændres. Selvfølgelig forstår vi det, men vi opfører os, som om vi ikke ved det.
Hvorfor søger vi altid de svære svar og løsninger på livets små og store spørgsmål?
Hvorfor bliver vi siddende i bekymringens ulidelige og energikrævende sump?
Hvorfor rækker vor store viden og dygtighed ikke, når det drejer sig om os selv og vort eget liv?
For flere tusind år siden, sagde profeten Esajas: (Esajas 43.18-19) ” Husk ikke på det der skete tidligere, giv ikke agt på fortiden, nu skaber jeg nyt -”

Glem det gamle – se fremad
Altså, se fremad, lad dog det svundne være! Få det der plager dig ud af systemet.
Beskæftig dig med nutiden og fremtiden. Gør noget ved det, du har indflydelse på og lad så være med at flytte bekymringerne fra fortiden til fremtiden.
Hvis jeg bare havde kunnet fortælle ham manden med de mange bekymrede rynker i ansigtet, at den samme Jesus der sagde, at man ikke skal bekymre sig, også sagde, at vi skulle ”kaste vore bekymringer på Ham – fordi han har omsorg for os”- (1.Pet.5.7) og ”søge Guds rige først af alt, så vil alt andet blive givet os i tilgift” (Matt.6.33) så er jeg overbevist om, at de bekymrede rynker og det jagede udtryk ville forsvinde i takt med, at smilet og glæden oplyste hans ansigt.

Ole Bækgaard
Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk