DAGENS ORD: ”Sådan skal man betragte os: som Kristi tjenere og som forvaltere af Guds hemmeligheder; v2 her kræves det så af forvaltere, at de findes tro.” 1 Korinter 4:1

[ Forrige ] [ Til prædikensamlingen ] [ Næste ]

Tomas Lindholm

Netpræst

Tomas Lindholm, Er ikke længere aktiv

Mail: rifbjerg.lindholm@gmail.com

 

Tag chancen og overgiv dig!

1 nov. 2008

Historien er at Kong Jeroboam er blevet omringet, af aramæerkongen Ben-Hadad. Og hele den Israelske hær gemmer sig bag murene. De lider hungersnød og er endda begyndt at spise hinanden…

Nu sad der ved byporten fire spedalske mænd. De sagde til hinanden: »Hvorfor sidder vi her, til vi skal dø? Beslutter vi at gå ind i byen, hvor der er hungersnød, så dør vi dér. Bliver vi siddende her, dør vi også. Lad os hellere gå over til aramæernes lejr. Skåner de vores liv, overlever vi; slår de os ihjel, dør vi.« I skumringen rejste de sig og gik over mod aramæernes lejr, og da de var kommet til udkanten af lejren, var der ikke en levende sjæl. Herren havde nemlig ladet aramæerhæren høre lyden af vogne og heste og en stor hær, så de havde sagt til hinanden: »Nu har Israels konge lejet hittitternes og egypternes konger til at falde over os.« Så havde de taget flugten i skumringen og havde efterladt deres telte og deres heste og æsler, hele lejren; de var flygtet for at redde livet. Nu kom disse spedalske til udkanten af lejren og gik ind i et telt. De spiste og drak og tog sølv og guld og klæder med sig derfra og skjulte det. Så vendte de tilbage og gik ind i et andet telt, tog alting med sig derfra og skjulte det. Men så sagde de til hinanden: »Vi bærer os ikke rigtigt ad. Dagen i dag er en dag med godt nyt, og vi tier bare stille! (2. Kongebog 7:3-8)

Udenfor portene, sidder der nogle mennesker, som fortsat er udstødt af deres egne og derfor ikke engang kan få lov til at komme indenfor murene… De er på vej til at dø. Faktisk er det, det eneste de har at se frem til. Uanset hvilken mulighed de tænker sig, så er det et dårligt alternativ. Det ser mere end sort ud for dem. Så hvorfor ikke overgive sig???

Nu er der selvfølgelig forskel på at overgive sig – Jeg ville aldrig anbefale at man overgav sig til fjenden (som i vores tilfælde kunne være synd og lignende), men det er noget helt andet at overgive sig til kærligheden, og til skaberen som ønsker det bedste for os.

(Spedalskhed var udover at være en rigtig grim sygdom, også en sygdom som man normalt ville forbinde med synd – Derfor blev man betragtet som et meget syndigt menneske, hvis man fik sygdommen. Det var bl.a. også derfor at man blev erklæret uren).

De 4 spedalske mænd viser os 3 handlemåder vi kender fra vores egne liv. Så lad os lige tage dem op til overvejelse…

Punkt 1 – At blive på samme sted (vers 3 og 4)
De fire mænd kunne godt have valgt at blive på det samme sted som de var på. Men det havde også ført til en sikker død. Sådan er det også med vores åndelige liv, hvis vi bliver på det samme sted for længe, så bliver græsset spist op, og så dør vi. Vi har brug for at søge Gud for noget nyt hver eneste dag… Ikke bare holde fast i det der fungerede tidligere!

Jeg læste engang om nogle mennesker der havde givet en flok indianere en solcelle, så de kunne få energi midt i junglen – Og indianerne var vældigt glade for solcellen. Så de byggede et halvtag til den, for at beskytte den mod vejr og vind. Dette halvtag holdt selvfølgelig også solen væk fra solcellen, hvilket betød at den ikke produverede strøm. Den var blevet ubrugelig fordi de havde gjort alt for at beskytte den.
Desværre findes der stadig mennesker i vores verden som har det ligesådan med deres tro – De passer godt på den, og sørger for at den bliver dyrket i nogle fine bygninger. Men desværre beskytter murene ikke bare troen mod vejr og vind, de afskærer også troen fra deres eget personlige liv.

Punkt 2 – Tilbagetrækning (vers 4)
En af mulighederne var at gå tilbage til byen – men der ville være seriøse konsekvenser der ventede dem, og det er ligesådan, hvis vi forsøger at gå tilbage i vores åndelige liv… Der venter os seriøse konsekvenser! De ville højst tænkeligt blive slået ihjel af deres egne… Eller i hvert fald være nødt til at dele ubehagelige forhold med andre folk fra byen – og de ville i bedste fald stå bagerst i madkøen.

Der var hungersnød i byen – og i overført betydning kan man sige at intet kan gøre dit liv mere tørt og kedeligt end at gå tilbage åndeligt! Det fører simpelthen til åndelig død… Så hårdt kan det siges!

(Hvordan kan vi ”gå tilbage” i vores relation til Gud? Ja, det handler eks. om at vi genoptager gamle synder, vi har søgt tilgivelse for tidligere. Vi genoptager gamle vaner eller vaner, som langsomt vipper vores åndelige liv af pinden. Vi glemmer at mærke efter hvad der sker i vores personlige liv med Gud – og tiden bliver kortere og kortere. Vi nedprioriterer kirke, nedprioriterer fællesskab og snakker mindre og mindre med Gud!)

Punkt 3 – Flytte sig (Vers 4 – 8)
De spedalske mænd besluttede sig for at tage chancen og bevæge sig over til Aramæernes lejr.

Gad vide hvad vi vil opdage hvis vi tager en chance og flytter os i vores åndelige liv?

Måske vil vi finde nogle af de samme ting som de fire spedalske fandt:
Sikkerhed – De spedalske var ikke sikre på hvad fremtiden ville bringe da de besluttede sig for at handle… med Gud virkede med! Ligesådan er vi sikkert ikke altid trygge ved fremtiden, vi kan forudsige alle mulige ting der kan gå galt… Men Gud kender den sikre vej, og når vi følges med ham kan det ikke gå galt!

Styrke – De fandt mad der hvor de kom frem. Det var nærmest som om tingene var gjort klar til dem. ”For øjnene af mine fjender dækker du bord for mig” skrev David. Vi har brug for at få ’dagligt brød’ hver eneste dag. Både for at få styrke, men også for at bruge tid sammen med hyrden, så vi ikke glemmer hvordan hans stemme lyder!

Udrustning – De spedalske fandt velsignelser og rigdomme, udover hvad de nogensinde havde drømt om. Jeg er helt sikker på at du vil opleve det samme hvis du overgiver dig til Gud… Velsignelser langt ud over din forestillingsevne!

Beklædning – De fandt også tøj at tage på. Ting de kunne iklæde sig. ”Og se, jeg sender det, min fader har lovet jer; men bliv i byen, indtil I bliver iført kraft fra det høje!” (Lukas 24:29) – Det er faktisk ikke en fordrejning at sige at Disciplene blev iklædt Helligånden, og jeg tror godt jeg kan tillade mig at bruge det billede i denne beretning også. For vi har lige så stort behov for at blive iklædt Helligånden, midt i vores forladthed og omstændigheder.

Så vi sidder altså i samme situation som de her fire spedalske mænd. Vi kan trække os tilbage, regsignere – vi kan blive hvor vi er, og smuldre væk der – eller vi kan bevæge os ud på ukendt land… Tør du tage chancen og overgive dig?

Det bedste ved den her fortælling er næsten slutningen – vers 9 - »Vi bærer os ikke rigtigt ad. Dagen i dag er en dag med godt nyt, og vi tier bare stille! Venter vi til daggry, pådrager vi os skyld. Kom, lad os gå hen og fortælle det i kongens hus.«

Jeg tror godt selv at du kan høre pointen. Tænk at opdage noget som er så fantastisk – og som kan ændre fremtiden for både dit liv og for alle andres. Uanset om du er udstødt eller ikke har taleret i folks liv – så er det stadig din pligt at sige de gode nyheder videre.

Charles Spurgeon sagde om sig selv, at han ikke var andet end en fattig tigger, der viste en anden fattig tigger hvor man kunne finde brød!

Dagen i dag er en dag med godt nyt, og vi tier bare stille!

Jeg håber at du vil tage dig tid i løbet af den her dag, til at overveje hvad dit næste skridt er! Må Gud velsigne dig i det!Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk