DAGENS ORD: ”Derfor vil jeg gøre jer bekendt med, at ingen, som taler ved Guds ånd, kan sige: Forbandet er Jesus! og ingen kan sige: Jesus er Herre! undtagen ved Helligånden.” 1 Korinter 12:3

[ Forrige ] [ Til spørgsmålene ] [ Næste ]

Tilmurede vinduer

Hvorfor er mange vinduer i kirken tilmurede?

Med venlig hilsen
Niels Sandberg Kaa
Rosensgade 138 2 th
8300 Odder

Niels Kaa

Svar:

Hey Niels,
Tak for dit spørgsmål - du har virkelig sat mig på opgave med dit forholdsvis simple spørgsmål om tilmurede vinduer!
Egentlig aner jeg det ikke!
Men jeg har ringet til en af mine venner, som er historiker, og han siger, at der kan være flere forskellige grunde.
Ofte skyldes det, at de gamle kirker blev bygget med nogle vinduer i apsis , altså bag alteret , og at den eneste pynt måske var et fint kors på alteret. Da gav det god mening med åbent glasvindue. Hvis der så kom en stor altertavle, var det ikke vigtigt med vinduet bagved, og også mod nord har man ofte haft tilmurede vinduer.
Nogle siger, at det er på grund af kulden nordfra, hvor solen aldrig fik magt. Andre mener, at angsten for onde ånder nordfra fik menigheden til at tilmure vinduerne.
I den anden ende af kirken har man, da orglerne kom ind i kirken - ret sent i kirkernes historie, sidst i 1800tallet - da har man igen ikke haft brug for de åbne vinduer og har tilmuret dem.
Min ven siger, at det bedste sted, du kan få svar, det er nok at gå ind på Nationalmuseets hjemmeside og klikke dig frem til gamle landsbykirker...
Det pudsige er, at lige nu vil man gerne åbne alle tilmurede vinduer og nyder det gode lys, der kommer ind - vi har en af mine to gamle kirker åbnet to tilmurede vinduer og har stor glæde af lysindfaldet - trods den store gamle træaltertavle, som stadig er bevaret.
Min ven vil undersøge lidt mere om det - men et egnsmuseum eller som nævnt Nationalmuseet vil måske have nogle gode svar!
Tak for et sjovt og udfordrende spørgsmål! Hvis du selv har fundet ud af mere - så skriv lige igen!
Alt godt og God bless...
Signe Voldby, præst



Svaret af:
 
Signe Dorthe Voldby

Signe Dorthe Voldby, Præst
Netkirken

 

[ Stil et spørgsmål ]


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk