DAGENS ORD: ”Tænk på det, som er i himlen, og ikke på det jordiske.” Kolosenserne 3:2

[ Forrige ] [ Til oversigten ] [ Næste ]

10 december

2019 dec 10


Inge-Maries Jul

Inge -Marie som er født i 1951 fortæller om sin barndoms jul.

Den 24. dec. Om morgenen begyndte min mor at tilberede julemiddagen. Julemaden var blevet hentet hos mine bedsteforældre, det var en høne og en flæskesteg. Til forret fik vi klar suppe og herefter flæskesteg og til efterret fik vi risalamande. Vi var 5 søskende og vi 3 piger hjalp til med maden og det var ligegyldigt hvor gammel man var. Jeg kan svagt huske som fireårig, var det min opgave at polerer glas og bestik. Vi havde ikke mange glas og én jul kom jeg til, at tabe det ene så det gik i stykker, så til maden måtte jeg drikke af en kop. Min brødre pegede fingre og rakte tunge af mig, når mine forældre ikke så det, så det følte jeg virkelig var en straf.

De 2 drenge og min far hentede juletræ og pyntede det.

Så skulle vi i bad, vi havde ingen badeværelse, det foregik i køkkenet i en lille zinkbalje.

Så nåede vi til julemiddagen. Efter maden hjalp vi piger til med at rydde af bordet og vaske op. Når vi var færdige tændte far juletræet. Der blev der sunget julesalmer i den hel store stil, en 6- 7 stykker var ikke helt ualmindeligt. Vi søskende fik en julegave hver som bestod af et par hjemmestrikkede strømper. Et år kan jeg huske, at min søster fik et par hvide hjemmestrikkede strømper med hæklede bånd og kvaster, der blev jeg jaloux. Der var ingen bånd og kvaster på mine, det var der ikke noget at gøre ved. Efter den ene gave fik vi en enkelt appelsin hver.

Efter 8 års alderen begyndte vi at få julegaver, da havde min far havde uddannet sig som glarmester. Inden den tid havde der ikke været meget at rutte med, fordi begge mine forældre havde været ramt af sygdom. Et år var min far indlagt på Rigshospitalet i København, (vi er fra Nordjylland) og min mor fik 24 kr. om ugen, til alt, husleje, mad, tøj m. m. Vi pakkede en pakke til min far, med chokolade og 1 pakke cigaretter for han skulle mærke at det var jul. Jeg tegnede en tegning og min søskende havde alle skrevet en lille hilsen til ham. Mens vi pakkede, sagde vores mor til os, i skal regne med at der er intet juletræ og ingen julegaver i år. Vi sagde alle sammen, at det er i orden. Julemiddagen det år bestod kun af sovs og kartofler.

Første gang jeg fik en rigtig købt julegave, var jeg ca. 8 år. Jeg fik en dukke med hjemmestrikket tøj af min ene storesøster og af mine brødre fik jeg en dromedar. Det var en stor ting, hold da op. Jeg gav mig til at tude af glæde og vidste ikke hvad jeg skulle gøre ved alt det der. Den dromedar havde jeg nemlig ønsket mig længe. Mine brødre arbejdede som bybude i den forretning som solgte den. Hver gang jeg kom i byen skulle jeg hen til butikken og se til min dromedar, min søster syntes jeg var fjollet, for det var jo ikke min.

Min barndoms jul er en stor kontrast til mine egne børn og børnebørns jul.





Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk