Tilbage til julesiden
 




Bolcher

Det er hyggeligt at koge bolcher og det er ikke særligt svært.
Børnene elsker det, og det er slet ikke så ringe en beskæftigelse hvis man selv er en slikmund.

I gamle dage pyntede man juletræet med spiselige ting. Vi kender nok pebermyntestokke til at hænge på grenene. Men hvorfor ikke også putte bolcher i kræmmerhusene.

På billedet er Christoffer ved at lave pebermyntebolcher og stokke.

Grundmasse

Alle bolcher bliver lavet ud fra den samme grundmasse. Grundmassen består af:

Vand 1 del (1kop)
Sukker 3 dele (3kopper)
Druesukker 1 del (1 kop)

Vand og sukker puttes i en gryde og skal koges op til 152-157 grader. Hvis temperatuern overstiger dette, bliver bolchemassen sveden. Brug et sukkertermometer der kan gå op til 200 grader.

Bolchemassen afkøles lidt i gryden. Derefter hældes det op på en bolchemåtte der kan tåle stærk varme, hvor massen yderligere afkøler. Når bolchemassen når omkring 90-100 grader skal der tilsættes smagsstoffer mv.

Nu kommer det spændende øjeblik. Hvad skal det være for bolcher??

Der er mange muligheder. Der er opskrifter sidst på siden.

Her er vi gået i gang med at lave appelsin bolcher.

Først tilsættes farvestoffet, efter at bolchemassen er kølet ned.

Gummihandskerne er på for at beskytte huden mod den varme bolchemasse. Når massen er kommet af blusset kan den brænde sig ind i huden. Derfor skal mindre børn ikke have lov at blande bolchemassen.

Når smagsstofferne er blandet ind i bolchemassen tilsættes til sidst smagstofferne.

Appelsinolie bliver æltet ind i bolchemassen. Appelsinolie er et æterisk stof som nemt fordamper, derfor bliver det tilsat sidst.

Bolchemassen trækkes ud til en passende tykkelse og er parart til videre forarbejdning.

Nu bliver bolcherne klippet. Bolcher kan klippes på mange forskellige måder . Det kendteste er "bolcheklippet" hvor man drejer bolchet 180 grader hver gang man klipper og derved bliver det trekantet.

Pebermyntebolcher og stokke 

Først blandes 1/3 med hvidt farvepulver. Det skal kun lige blandes ind, uden at trække fobolchemasse, for at udndgå at den skal blive for hurtig kold.

Derefter blandes 2/3 med rødt farvestof og pebermynteolie.

Nen hvide bolchemasse trækkes lang og klippes i 3 lige store stykker (se billedet).

Nu sættes bolchemassen sammen så de 3 hvide stykker er lige langt fra hinanden. Så er det tid at hive sykket ud i et par lange tynde stokke.

Når massen bliver hevet ud, samler den sig automatisk til et rundt, eller næsten rundt bolchestykke.

Man hiver til de har en passende tykkelse. Store tykke "hold kæft" bolcher eller fine små pebermyntebolcher.

 

Her er der vist mange forskellige typer af bolcher.

De grønne og hvide er stikkelsbærbolcher.

De sorte er dameskrå. Læg mærke til at nogle er trykket flade og riflede med en gaffel.

De røde og hvide er pebermyntebolcher. Stokkene er den tynde bolchestang der er snoet og trukket.

Opskrifter:

Mængden passer til 1 portion grundmasse.

Pebermyntebolcher:
1 tsk. hvid farve til 1/3 af massen
2½ ml. rød farve til 2/3 af massen
2½ ml. pebermynteolie.

Dameskrå:
2 ml. sort farve
2 spsk .lakridsekstrakt (revet lakridsrod)
2½ spsk. salmiakpulver
2½ ml. anisolie

Appelsinbolcher:
2 tsk. citronsyre
1ml gul farve
1 ml. rød farve
2½ ml. appelsinolie

Helle Beisheim har skervet en bog om bolchekogning Alle Tiders Bolcher hvor du kan læse mere.
Opskrifterne som vi har fået lov at bringe på denne side, er fra den bog.

  Du kan finde flere opskrifter samt alle de ting du skal bruge her: Det søde liv