DAGENS ORD: ”Men Talsmanden, Helligånden, som Faderen vil sende i mit navn, han skal lære jer alt og minde jer om alt, hvad jeg har sagt til jer.” Johannes 14:26

[ Forrige ] [ Til spørgsmålene ] [ Næste ]

Barnedåb

Hej.

Vi er de lykkelige forældre til en lille pige på knap en mrd.
Vi skal snart til at planlægge barnedåb for hende, og skal jo derfor finde gudforældre og fadder.

Så vi ville høre om kan man godt havde gudmor og gudfar fx min lillesøster og en god kammerat?

Samt de skal vel ikke indgå i fadderne?

Hvis man godt kan havde gudmor og far som vi tænkte, kan man så godt havde 4 fadder?

Mvh Henrik og catrine

Svar:

Hey Catrine og Henrik,
Til lykke med jeres dejlige lille pige!
Og til lykke med, at I vælger Guds velsignelse og kærlighed ind i hendes liv ved dåben!
Hvad angår faddere, gudmor og gudfar, så er det sådan, at man fra gammel tid kaldte den, der bar barnet ved dåben for: "gudmor". (Med mindre selvfølgelig det var en mand, så blev han kaldt "gudfar".)
Når man tidligere har talt om gudforældre, så skyldtes det, at det ´i gamle dage´ oftest var kvinder, der bar til dåben - og hun og hendes mand blev regnet for gudforældre.
Hvad angår jeres andet spørgsmål, så er det sådan i vore dage, hvor kirkebøgerne skrives digitalt, at man indskriver BÅDE den, der bærer samt de øvrige faddere som `faddere`.
Der er dog plads til, at man i kirkebogen skriver gudfar eller gudmor ud for den, der bærer barnet. Det gør jeg (som kirkebogsførende sognepræst) altid, når jeg indskriver dåb.
Når I står i den heldige situation, at I har to, som I gerne vil have særlig tæt på jeres barn ved dåben, kunne I vælge at lade den ene bære jeres dejlige lille pige, og den anden kan evt få lov at tørre barnets hoved.
Og så kan I bede kirkekontoret om at notere disse ting.
Men stadig vil de begge blive indskrevet sammen med de øvrige faddere.
Og så kommer jeres sidste spørgsmål om antal af faddere, når nu altså de to, I ønsker tættest på barnet, OGSÅ indskrives som faddere....
Og I er sandsynligvis stødt på den vejledende regel, at der som faddere skal indskrives `mindst to højst fem faddere`.
Min erfaring er, at de fleste kirker helt fint vil acceptere en ekstra fadder, som I jeres tilfælde, hvor I har tænkt på 6 faddere i alt.
Så derfor synes jeg, at I skal snakke med jeres præst eller kirkens kordegn om disse jeres ønsker - jeg kan ikke tænke andet, end at de vil blive opfyldt.
Husk også at "kravet" til at være fadder er, at man skal være døbt med en kristen dåb og være over konfirmationsalderen - og det er så dejligt, hvis fadderene netop er åbne over for at bakke op om den kristne tyro for jeres lille pige - og måske fra dåbsdagen bede for hende hver dag - det er måske den største gave, en fadder kan give - at bede for sit lille fadderbarn. For der er en Far i Himlen, der lytter og velsigner!!
Held og lykke med det hele - og al Guds velsignelse...
Signe Voldby, præst



Svaret af:
 
Signe Dorthe Voldby

Signe Dorthe Voldby, Præst
Netkirken

 

[ Stil et spørgsmål ]


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk