DAGENS ORD: ”For alt, hvad der er født af Gud, overvinder verden; og den sejr, som har overvundet verden, er vor tro. v5 Og hvem andre kan overvinde verden end den, som tror, at Jesus er Guds søn?” 1 Johannes 5:4

[ Forrige ] [ Til spørgsmålene ] [ Næste ]

Ukendt far - ændring af dåbsattest

Jeg har et barn fra tidligere ægteskab, da min ex-mand ikke kunne få børn, fik vi hjælp ved brug af anonym donor.
De sidste par år har der ikke været kontakt mellem barn og "far", jeg vil derfor høre om det er muligt at få ændret dåbsattesten, således at far korrekt registreres som værende ukendt.
Hvilke konsekvenser vil det kunne medføre?

Venlig hilsen
Kristine

Svar:

Kære spørger,
Tak for dit spørgsmål - i en lidt kompliceret situation.
Nu skal du høre. Da dit barn blev født og registreret i kirkebog og dermed i folkeregistret, valgte I at skrive din tidligere mand på som far. Du og han ved, at han ikke er biologisk far, men system, folkeregister og kirke er jo nødt til at stole på, at han er far, når I har meddelt dette. Derfor kan du ikke få ændret hans status som far, uden at han selv er parat til det - han har alle en fars rettigheder.
Der er, som jeg ser det, to muligheder.
Den ene er, at du får din tidligere mand til at skrive under på, at han ikke er far til barnet - og den anden mulighed er, at man måske kan få taget en blodprøve, som jo kan bevise den manglende DNA sammenhæng mellem far og barn.
Og så er der jo selvfølgelig den tredje mulighed at han forbliver far - med alle en fars rettigheder, også om samkvem.
Problemet er selvfølgelig, at din tidligere mand jo ER far til barnet - på papiret - og dermed kan modsætte sig alt dette - det kan være, at I burde tale med en præst sammen om dette?
Konsekvenserne af at ophæve faderskabet er naturligvis, at hvis det lykkes, som du ønsker det, så vil barnet være uden for al arveret i forhold til den mand, der dog i begyndelsen accepterede at være far til jeres fælles barn...
Og det vil senere - for mig at se - være vigtigt, at du på en varm og kærlig måde får fortalt dit barn om hvem, det er, og hvorfor der ikke er nogen far, så snart det kan forstå situationen - og helst inden barnet begynder i skole!
Den allerbedste idé er at vende dine mange tanker med ham, der står som far til barnet hos en tredje part, som kan være en præst/sjælesørger. Bare ring til din lokale præst( det er ganske gratis), som sikkert med glæde vil tage imod jer og få drøftet det med hinanden, inden I gør noget.
Held og lykke og Guds fred...
Signe Voldby, præst



Svaret af:
 
Signe Dorthe Voldby

Signe Dorthe Voldby, Præst
Netkirken

 

[ Stil et spørgsmål ]


Bibelske citater er gengivet med tilladelse fra Det Danske Bibelselskab fra den autoriserede oversættelse af 1992.

Kontakt webmaster
Made by gartneriet.dk